Frågor och svar

Det finns några vanligt förekommande frågor som vi tänkte reda ut i detta avsnittet.

Vilka krav ställs på mig för ett smslån?

Det gemensamma för alla låneföretag är att de kräver att man måste vara svensk medborgare och skriven på fast adress i Sverige. Man kan ej ha skyddad identitet och ansöker du via sms så måste du vara ägare till mobilabonnemanget. Ofta behöver man ha en inkomst även som den inte behöver vara hög. Ett normalt krav är en årsinkomst på cirka 20.000 kr och du behöver vara 18 eller i vissa fall 20 år för att få låna. Vad det gäller mer detaljerade finanisella krav som ställs på den sökande så går det inte att säga mer generellt utan varje långivare har sina regler.

Hur snabbt ska smslånet betalas tillbaka?

Det är väldigt viktigt att du läser noga vilka villkor varje långivare har. Det normala är dock att lånet skall återbetalas inom 30 dagar men det kan också vara 60 eller till och med 90 dagar. Det absolut viktigaste är att du inte betalar tillbaka för sent då det kan bli ganska kostsamma tilläggskostnader annars.

Vilken ränta har lånet?

Räntan är hög om man räknar effektiv ränta beräknad på återbetalningstiden som ofta är 30 dagar. Normalt mäter man inte den här typen av microlån i effektiv ränta då den normalt anges i 12 månader. Dock står det väldigt tydligt i vår jämförelse hur mycket du skall betala totalt beroende på hur mycket du valt att låna. Lånar du 3000 kr så skall du exempelvis betala tillbaka 3500 kr.

Hur snabbt får jag pengarna efter godkänd ansökan?

Det går normalt väldigt snabbt efter det att din låneansökan blivit godkänd innan du pengarna förs över till ditt konto. Låneföretagets kundtjänst behöver vara öppet och ibland kan de ta en dag om du har en bank som långivaren inte har. Ibland går det så snabbt som 10 minuter.

Jag har betalningsanmärkning, kan jag låna ändå?

Vissa långivare tillåter att man har betalningsanmärkning medans andra inte gör det. De vi vet beviljar lån trots betalningsanmärkning är Pengos och Meddelandelån men det krävs att du har ordnad ekonomi i övrigt.

Behöver jag berätta vad pengarna ska användas till?

Nej det behöver du inte. Det är upp till dig själv vad du ska använda pengarna till. Det finns inga låneföretag som frågar dig om det utan de är mer intresserade av att du betalar tillbaka ditt smslån i tid.